Poezieroute Gorinchem

39. mama metropole - Liesbet Klop

Een beroemde Gorcumse locatie, waar de notabelen zaken deden en vele generaties elkaar troffen. Metropole kreeg zijn naam in 1921 en werd al gebouwd in 1887. Tegenwoordig is het een café-restaurant waar mensen met een beperking werken. 

Schrijfster Liesbet Klop is een van de leden van de Initiatiefgroep Poëziegroep Gorinchem, die aan de totstandkoming van de route heeft gewerkt. Dit gedicht schreef ze in 2011 speciaal voor de route.

mama

metropole
kinderdroom:
tafels vol zoete wafels
paardenbloemblaadjes
en de kok, hij bakte spieringstaartjes

kom, ga zitten lief mens
wees thuis, gewenst
onder schaduwzachte schermen
groen als de bomen op het plein
je kunt niet blijven
maar er wel zijn

stoelen verschuiven op het terras
daar waar het altijd zomer was

Locatie

Vanaf gedicht 38: Keer om en loop terug door de Oude Lombardstraat tot u rechtsaf de Melkstraat kunt inlopen. Loop door tot u niet verder kunt, ga naar links en dan meteen weer naar rechts. U komt langs het joods monument en voor u ziet u restaurant Metropole. Gedicht 39 is geplaatst op het  raam rechts naast de ingang.

Klik hier voor de locatie op een kaart

Gesproken woord

Klik op de playknop om het gedicht te beluisteren

Tot hier loopt de Gorcumse Poëzieroute. U bent dichtbij het startpunt, het station. Een goede thuisreis zij u toegewenst, maar voelt u zich vooral uitgenodigd om nog eens terug te keren of wat langer te blijven in onze prachtige stad.

U kunt terugkeren naar het centrum rond de Grote Kerk, een wandeling maken over stadswallen of Buiten de Waterpoort of met een van de veerponten een bezoekje brengen aan de vesting Woudrichem, kasteel Loevestein of andere bestemmingen in de vestingdriehoek.